vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • De Paşti avanpremieră la biserica vicarială din Bucureşti

  Biserica Sfantul Vasile cel Mare

  Noaptea Învierii a adus credincioșilor greco-catolici din Bucureşti o avanpremiera. La biserica vicarială „Sf. Vasile cel Mare”, în reparaţii capitale din iunie 2011, s-a putut celebra slujba de Înviere şi Sfânta Liturghie a Paştilor în interiorul lăcaşului.

  Biserica din 1909, al cărei plan aparţine arhitectului Ghika-Budeşti, a regăsit astfel siguranţa unei consolidări arhitecturale temeinic realizată, un sistem de încălzire performant, o nouă pardoseală de piatră, restaurarea vitraliilor, o nouă şarpantă cu ţigle precum şi curăţirea exterioară a zidurilor.

  În bucuria Paştilor, cu speranţa de a vedea cât mai grabnic încheierea lucrărilor, alături de P.S. Mihai şi de parohul bisericii, părintele Ioan M. Dăneţ, de părintele Andrei Mărcuş, secretarul episcopului vicar, şi preoţii oaspeţi Luc Duquenne, iezuit, şi Lucian Dancă, asumţionist, s-au reunit pentru slujba din miez de noapte numeroşi credincioşi.

  Deşi şantierul interior – de restaurare a frescelor iconostasului, a mobilierului, a decoraţiilor metalice – continuă, ziua de Paşti a oferit astfel credincioșilor o reală încurajare pe drumul aşteptării finalizării proiectului de reparaţii. Existenţa bisericii „Sf. Vasile” invită şi azi la misiunea de credinţă, exprimând fidelitatea unei comunităţi greu încercate faţă de memoria vie a Evangheliei, faţă de unirea cu Roma lui Petru, dar şi faţă de noile provocări ale unui apostolat în întâmpinarea credincioșilor greco-catolici, presăraţi peste tot în vastitatea capitalei româneşti.

  Print Friendly