vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Delegația Vicariatului de București la Regele Mihai I cu ocazia aniversării sale de 90 de ani

  Delegația Vicariatului de București la Regele Mihai I cu ocazia aniversării sale de 90 de ani

  Duminică, 23 octombrie 2011, comunitatea greco-catolică din Bucureşti a putut face urările aniversare Majestăţii Sale Regele Mihai I la Palatul Elisabeta.
  Astfel PS Sa Mihai, vicarul Bucureştilor, însoţit de părintele protopop Liviu Oţoiu şi o mică delegaţie au putut să transmită mesajul scris al Preafericitului Lucian, Arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite.

  Cu această ocazie PS Sa Mihai a ținut un scurt cuvânt de salut adresat Regelui.

  (vezi textul integral)

  Majestatea Voastră,

  Să vă întâlnim astăzi este un mare privilegiu pentru noi, episcopul şi câţiva reprezentanţi ai Vicariatului şi comunităţii greco-catolice din Bucureşti, pentru a vă transmite felicitările Întâi stătătorului Bisericii Române Unite, Preafericitul Lucian, şi a vă exprima sentimentele noastre de respect şi gratitudine cu ocazia împlinirii celor 90 de ani.

  La această oră, când la altarele bisericilor se celebrează Sfânta Liturghie a duminicii, simbol al Paştilor şi Învierii Domnului, am lăsat pe mai târziu cele sfinte pentru a fi primiţi de Regele nostru şi a-i prezenta omagiile.

  Sunt printre noi astăzi pentru a vă spune „La mulţi ani!” contemporani ai Majestății Voastre, martori ai strigătelor tinerești care umpleau piaţa palatului în anii 40, scandând Trăiască regele!” cu preţul libertăţii lor şi care exprimă şi azi căldura unei tinereţi interioare impresionante.

  (…)

  Îi avem şi pe aceia care, desigur, au crescut cu regimul trecut, dar nu au pregetat să cultive în inima lor, pe ascuns şi cu mari greutăţi, legătura de suflet cu ţărmurile libertăţii de care Vă era investită augusta persoană chiar şi în anii umbrelor reci care luaseră în stăpânire suflarea românească.

  (…)

  Sire,

  La ceas aniversar ne oferiţi onoarea de a da glas admiraţiei pentru tăria răbdării Majestăţii Voastre. Pentru a fi practicat acel curaj despre care vorbeşte ducele de la Rochefoucauld: le vrai et le parfait courage est faire sans temoins ce que on serait capable de faire devant tous.

  (…)

  Nu v-aţi pierdut sufletul şi aţi rămas REGE. Pentru românii greco-catolici – o spunem cu neţărmurit respect şi emoție – sunteţi şi un „coleg” de suferință, de nedrept oprobriu şi deriziune.

  (…)

  Majestatea Sa a mulţumit cordial pentru vizită şi urări, asigurând delegaţia Bisericii noastre de consideraţia sa, apreciind „colegialitatea” suferinţei alături de instituţia Bisericii Române Unite, aşa cum o exprimase PS Sa Mihai, şi a acceptat cu bucurie să se fotografieze cu cei prezenţi.

  Din partea Vicariatului PS Sa Mihai a oferit Regelui Mihai o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul şi o Cruce pecetar pictată cu Isus – Vița cea Adevărată. PS Sa a primit cu această ocazie medalia comemorativă bătută de Banca Națională a României cu ocazia aniversării regale.

  Delegația Vicariatului de București la Regele Mihai I cu ocazia aniversării sale de 90 de ani

  Delegația Vicariatului de București la Regele Mihai I cu ocazia aniversării sale de 90 de ani

  Print Friendly