vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: Postul Mare

Liturghia darurilor Inainte-sfintite

Liturghia Darurilor Înainte-sfințite

Pe perioada Postului Mare se va celebra la biserica vicarială „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50) în fiecare

Blazon PS Mihai

Circulară clerului şi credincioşilor din Bucureşti

Nr. 1/27 martie 2012, București

Circulară clerului şi credincioşilor din Bucureşti

care se va citi în duminică, 1 aprilie 2012
după rugăciunea amvonului în bisericile din București

Cuvioși părinți, Iubiți credincioși,

Misiunile pentru popor de anul acesta se vor ține la biserica Sfântul Vasile
în datele de 3, 4 și 5 aprilie 2012, începând cu orele 18, 30 (până la 19, 15).

Predicile vor fi propuse de părintele Silviu Moșneag și vor fi precedate la orele 18,00 de rugăciunea Calea Crucii – marți și joi – urmând ca miercuri Liturghia Darurilor Înainte sfințite să înceapă la orele 17,30.

Postul mare – bunul simt al memoriei si taria de caracter

Postul Mare – bunul simț al memoriei și tăria de caracter

Text publicat în ziarul România Liberă în 1 martie 2012

Paștele sunt trecerea Domnului. În noaptea dinaintea eliberării din robia Egiptului, în fiecare familie de israeliți a trebuit pregătit mielul, servit aproape pe fugă, să fie toți gata de drum. În acel ceas, când din fiecare sălaș egiptean murea primul născut, Israel a fost protejat prin ritualul de sânge simbolic ce anunța, sute de ani mai devreme, Paștele Fiului lui Dumnezeu. De atunci, în fiecare casă la evrei, cel mai mare din familie rostește legămintele și povestește tinerilor istoria a ceea ce s-a petrecut în acea noapte: eram robi și Dumnezeu ne-a făcut liberi.

Ascultă Israel – a reprezentat apoi chemarea poporului iudeu la planul mântuirii lui Dumnezeu. Acest apel se regăsește în tot ceea ce Vechiul Legământ al Bibliei petrece ca istorie a Cerului spusă aici pe pământ. Adu-ți aminte cât de mult bine ți-a făcut ție Domnul – spune refrenul acelei memorii vii pentru ca omul să rămână… om.

Zile de reculegere sufletească la București

Zile de reculegere sufletească la București

În a cincea săptămâna a Postului Mare credincioșii din București au avut bucuria de a se întări sufletește prin conferințele propuse de părintele Olivo Bosa S.J. în cele trei zile de Misiuni populare organizate de Vicariatul greco-catolic de București la capela „Sfânta Ana” (Bellu catolic).

La început s-a parcurs drumul lui Isus către Ierusalim; un drum al împlinirii voinței Tatălui ceresc. În cea de a doua întâlnire atenția a fost îndreptată spre unitatea care există între dumnezeirea și umanitatea lui Isus Hristos, unitate ce se manifestă și în timpul pătimirii, în suferință, în moarte, dar și în înviere, în viață. În ultima întâlnire meditația a avut ca temă misterul unității lui Hristos care se răsfrânge prin moartea și învierea Sa asupra lumii prin Biserică cu Maica Preacurată.