vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: predica

Orbul din nastere

Lumina ne cere să ne angajăm

Predica PS Mihai, din catedrala Blajului, pe marginea pericopei evanghelice din Duminica vindecării Orbului din naştere.

 

Play Music – Download Audio – Lumina ne cere să ne angajăm

img_7616

Video: Predica IPS Ioan Robu în a cincea seară din Octava de rugăciune pentru unitatea crestinilor

papa-francesco-bergoglio-big-beta-2

Să-l urmăm pe Isus

Cât se bârfeşte în Biserică! Cât bârfim noi creştinii!

Bârfa este tocmai să te descojeşti? Să faci rău unul altuia. Ca şi cum ai putea să-l micşorezi pe celălalt, nu?

În loc să cresc eu fac, în aşa fel, încât celălalt să fie mai jos şi mă simt mare. Asta nu merge!

Pare frumos să bârfeşti… Nu ştiu de ce, dar pare frumos. Ca şi bomboanele de miere, nu? Iei una – Ah, ce frumos! – apoi încă una, încă una şi încă una şi la sfârşit te doare burta. De ce?

PS Mihai

Cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale Mihai, Episcopul greco-catolic al Bucureştilor 25 ianuarie 2013 – Catedrala Sfântul Iosif Bucureşti

Preasfinţia Voastră, Preasfinţiile Voastre, Monseniore, Cuvioşi Părinţi şi reprezentanţi ai Bisericilor şi Cultelor creştine din Bucureşti, dragi credincioşi.

Iată că suntem la fel de doritori să ne bucurăm de acest drum al Octavei de Rugăciune care astăzi se încheie. Cu bucuria de a fi putut avea momentele de rugăciune, de a ne bucura de omenia cu care am fost întâmpinaţi în fiecare seară şi de fiecare dată în alt loc. Încercând să împărtăşim lucrurile cele mai de preţ pe care întâlnirea cu Hristos ni le oferă tuturor indiferent de istoria şi universul cultural pe care îl avem în spatele nostru.

Predica PF Lucian la hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (Acvila) din București

PREDICA PREAFERICITULUI LUCIAN

la Sfânta Liturghie de hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (Acvila) din București

15 august 2011

„I-a dat jos de pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți”(Luca 1, 52)

Iubiți credincioși,

Cu toții suntem azi pelerini ai Maicii Preacurate, dar nu într-un sanctuar special sau la vreo mănăstire, ci tocmai aici, în inima capitalei, unde continuă să se simtă cu toate încercările suflul românesc greco-catolic.

Sărbătoarea de azi și cadrul vieții noastre de credință ne confirmă adevărul că în fața lui Dumnezeu contează cele mici, cele disprețuite de lumea exterioară, cele fără putere. Maica Domnului a cărei Adormire binecuvântată prăznuim este imaginea desăvârșită a nimicului omenesc folosit prin ascultare de lucrarea harului desăvârșit. Preasfânta Fecioară propune astfel fiecărui om de credinţă calea adevăratei familiarităţi cu Cristos: „mama mea şi fraţii mei, spune Domnul, sunt cei care ascultă cuvântul şi-l păzesc” (Lc. 11, 28). Fără rugăciune nu este cu putinţă a afla măsura vieţii cu Isus şi continua mărturia a binelui în lume – apartenenţa şi familiaritatea cu Dumnezeu. Dumnezeu Însuși ne cere acel puțin pe care numai noi i-l putem oferi, membre ale aceluiași trup: la bucurie, dar și la necaz. Restul e har, iar viața o va confirma chiar dacă pentru unii poate va fi mult prea târziu.