vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: protopop

IMG_0650_brasov

Hramul bisericii Sfintii Apostoli Petru şi Pavel din Braşov

Sâmbătă 29 iunie 2013, la pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, biserica greco-catolică din Braşov şi-a sărbătorit hramul.

La Sfânta Liturghie alături de Preasfinţia Sa Mihai, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş cu reşedinţa la Bucureşti, au participat preoţii: Claudiu Ilie Sita – protopop de Braşov, Marius Voina, Emil Moldoveanu, Gelu Taus,  Pioaru Gheorghe, Octavian Bereteanu, Marian Stoicănescu de la Râmnicu Vâlcea, Andrei Mărcuş de la Bucureşti şi  Samuel Fancsali.

Hristos - Pantocrator

Sfinţirea altarului şi a Bisericii din Slatina

Duminică, 14 octombrie, în numele Preafericitului Părinte cardinal Lucian, Preasfinţitul Părinte Mihai, vicarul Bucureştilor, a sfinţit altarul şi biserica cu hramul „Schimbarea la faţă a Domnului” din Slatina.

S-a împlinit această etapă, începută cu mai bine de zece ani în urmă, pentru a dărui Domnului un lăcaș de închinare și a mobiliza eforturile sufletești ale unei mici comunități greco-catolice din inima Olteniei.

Sfințirea Bisericii „Petru și Pavel” din Brașov

Sfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Brașov

Duminică, 16 septembrie, în numele Preafericitului Părinte cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, vicarul Bucureștilor, a sfințit altarul și Biserica „Sfinții Petru și Pavel” din Brașov. 

S-a împlinit această etapă, începută cu douăzeci de ani în urmă, pentru a dărui Domnului un lăcaș de închinare și a mobiliza eforturile sufletești ale unei comunități încercate, care de azi se poate dărui Evangheliei dând prioritate deplină bisericii spirituale. 

Au participat numeroși preoți și protopopi din arhidieceză, întreaga suflare a credincioșilor greco-catolici brașoveni – care au umplut până la refuz biserica, primarul municipiului Brașov, domnul George Scripcaru, o importantă delegație a clerului ortodox condusă de protopopul lor, reprezentanții cultelor calvin și luteran. 

biserica greco-catolica din Ramnicu-Valcea

Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din Râmnicu Vâlcea

La 22 mai, duminica a 4-a a Paştilor în calendarul Bisericii Răsăritene, duminica Slăbănogului şi zi în care Biserica Romano-Catolică o cinsteşte pe Sfânta Rita, credincioşii catolici din Râmnicu Vâlcea s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a doi ierarhi, Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi Preasfinţia Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar romano-catolic de Bucureşti. Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, pontificată de Mitropolitul Blajului în biserica romano-catolică Sfântul Anton, a grupat în jurul altarului numeroşi preoţi: Mons. Cristian Sabău, vicar general, pr. Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, pr. Claudiu Sita, protopop al Braşovului, pr. Florin Gatea, protopop de Sebeş, parohii romano şi greco-catolic din Râmnicu Vâlcea, alţi preoţi din parohii învecinate.