vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: Vasile Aftenie

afis-a3-simpozion-bleed-margin-5mm-page-001-jpg (2)

Roma: Simpozion despre mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuției comuniste

În data de 23 noiembrie 2013, începând cu orele 10:30 a avut loc la Roma, în Bazilica San Bartolomeo de pe insula Tiberina, simpozionul ”Mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuției comuniste”.

Simpozionul a fost moderat de Preasfiția Sa Virgil Bercea, Episcopul eparhiei de Oradea. În deschiderea lucrărilor au luat cuvântul Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Excelența Sa Bogdan Tătaru Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Ignazio Roberto Marino, Primarul Romei şi Prof. Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sant`Egidio.

Binecuvantarea Monumentului martirilor greco-catolici

Sfințirea monumentului Martirilor greco-catolici

În a doua zi de Crăciun, la sfârșitul Sfintei Liturghii celebrate la Capela  ”Sfânta Ana”, Preasfințitul Mihai, însoțit de părintele protopop Liviu Oțoiu și părintele Andrei Mărcuș, a sfințit monumentul dedicat Martirilor greco-catolici, ridicat pe fostul mormânt al PS Vasile Aftenie din cimitirul Bellu catolic.

Osemintele primului Episcop Vicar al Bucureștilor au fost recunoscute în data de 12 mai  2010 de către Comisie, împreună cu un grup experți arheologi, antropologi în prezența avocatului Vicariatului. Ele se află depuse până la strămutarea lor la Biserica Vicarială în strada Sirenelor nr. 39 la Biserica Adormirea Maicii Domnului.

Monseniorul Javier Echevarría Rodríguez

Prelatul Opus Dei, Arhiepiscopul Javier Echevarría Rodríguez, în Vicariatul de Bucureşti

Aflat la București pentru o întâlnire cu laici care frecventează Misiunea Opus Dei și spiritualitatea Sfântului Escriva de Balaguer, Excelența Sa Monseniorul Javier Echevarría Rodríguez, Arhiepiscop prelat al Opus Dei, a făcut o scurtă vizită Preasfinției Sale Mihai, Vicarul Bucureștilor, sâmbătă, 18 decembrie.

Succesor al Sfântului Josemaria Escriva de Ballaguer, fondatorul Opus Dei, arhiepiscopul Echevarría Rodríguez în cadrul întrevederii cordiale a ținut să evoce figura cardinalului Alexandru Todea – „un om care a iubit atât de mult Biserica” precum și mărturia de fidelitate a Bisericii Greco-catolice la unirea cu Succesorul apostolului Petru.

La sfârșitul vizitei, Arhiepiscopul oaspete și suita sa au făcut un scurt popas de rugăciune la osemintele episcopului Vasile Aftenie depuse în biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului”.

De câțiva ani la București cu aprobarea Arhiepiscopiei romano-catolice, Misiunea Opus Dei este frecventată și credincioși ai Bisericii greco-catolice.

Opus Dei este o instituţie a Bisericii catolice întemeiată de sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer. Misiunea sa constă din răspândirea mesajului că munca şi imprejurările concrete ale vieţii reprezintă prilejuri de întâlnire cu Dumnezeu, de slujire către semeni şi de îmbunătăţire a societății (www.opusdei.ro).

Secretariatul Vicariatului greco-catolic de București

(sursa fotografiei www.opusdei.org)