vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Hram la București de Adormirea Maicii Domnului

  Icoana de hram a Bisericii Adormirii Maicii Domnului (Acvila)

  Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din București (Acvila) și-a celebrat astăzi hramul în prezența numeroșilor credincioși greco-catolici veniți, alături de preoții lor, din toate parohiile capitalei. Obiceiul, care se practică în capitală de câțiva ani de a celebra cu toate parohiile cea mai mare sărbătoare mariană a anului liturgic greco-catolic, a devenit o sfântă și luminoasă experiență a fraternității creștine sub mantia protectoare a Sfintei Fecioare.

  Au fost prezenți alături de episcop, PS Sa Mihai, și protopopul P. Liviu Oțoiu toți preoții noștri la București, parohul  din Ploiești-Câmpina și părintele Mihai Moisin, vicar pentru Canada al Eparhiei Sf. Gheorghe din Canton din SUA.

  Un grup de foști alumni ai Colegiului Pio Romeno au cântat la Sfânta Liturghie care s-a transmis prin camera de luat vederi și în sala „Episcop Aftenie” inaugurată anul trecut de către PF Sa Cardinalul Lucian.

  La sfârșitul celebrării PS Sa Mihai a spus:

  Cea mai frumoasă predică ce s-a spus azi este că ați participat efectiv mulți dintre dumneavoastră la pregătirea acestei sărbători, la efortul de a împărtăși cu ceilalți ceva făcut de mâna dumneavoastră și de a construi astfel Biserica din bucuria de a fi frați împreună, fii ai Preacuratei.

  Sărbătoarea Adormirii ne pune în prim plan voința Domnului de a lua trup din trupul Mariei, sânge din sângele său. Acceptul Mariei liber, susținut de har, i-a oferit Fiului din veșnicie locul sfânt al Întrupării, asumarea firii omenești și întreaga mântuire împlinită pentru fiecare dintre noi.

  Maria este calea prin care Dumnezeu vine spre noi astfel ca ruga noastră să meargă apoi sigur spre Cer prin Maica Sfântă.

   La începutul Creației Dumnezeu nu l-a lăsat singur pe Adam, i-a dat-o pe Eva și împreună au transmis viața, continuând planul Cerului. Tot așa în Sfânta Treime, îndumnezeirea trupului Fiului amintește Sfintei Treimi dragostea lui Isus pentru omenire, oferindu-ne nouă chezășia că atașându-ne de Isus ne deschidem poarta vieții veșnice. La fel cum a făcut Maica Sfântă, care ne susține și ne ocrotește pentru a fi consecvențși credincioși Fiului ei, suntem invitați să trăim în familia lui Dumnezeu.

   Un alt lucru pe care sărbătoarea ni-l propune este că trupul și sufletul sunt unite pentru ca la urmă să fie împreună glorificate. Nu idolatria trupului, nici disprețuirea lui, ci măsura credinței și a rugăciunii sunt cele care conferă adevărata demnitate materialității noastre corporale. Aici e suportul întâlnirii, al dragostei, trupul ne descrie în legătură cu universul și de el ne lăsăm mărginiți pentru a echilibra totul în relația cu semenii. De aceea trupul Maicii Sfinte și Neprihănite, care l-a dat lumii pe Isus a beneficiat de glorificare îndată după moarte. Este pentru noi cea mai profundă încurajare de credință că Dumnezeu a lucrat liber într-o creatură ca și noi.

  În încheiere PS Sa a mulțumit pentru bunăvoința unei sărbători cu adevărat construită din efortul tuturor și a subliniat bucuria jertfelor făcute în comun în realitatea Bucureștiului, unde comunitățile noastre trăiesc o experiență similară cu diaspora.

  Ca și în seara precedentă, cvartetul Moody, compus din instrumentiști ai Operei Naționale din Cluj, a interpretat câteva lucrări de Mozart și Williams.

  Marți seara, credincioșii au participat la Vecernia sărbătorii, la procesiunea Prohodului Maicii Domnului și au asistat la concertul din sala „Episcop Vasile Aftenie” unde s-au interpretat lucrări de Mozart, Vivaldi și Corelli.

  Cu ocazia hramului a fost instalată în Biserică icoana de hram pictată de artistul ucrainian Ivan Karas de la Roma.

  Print Friendly