vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • In memoriam Cardinalul Carlo Maria Martini (+31 august 2012)

  Cardinalul Carlo Maria Martini

  Pe fondul aspirațiilor noastre de libertate și regăsire, figura intrată în istorie a cardinalului Martini ne inspiră în definirea dialogului cu cei mai tineri. Sobrietatea întruchipată, arhiepiscopul Martini comunica seriozitatea acelei iubiri care se pune cu adevărat tuturor toate. A cultivat apartenențele ca stări de spirit și nu ca acte administrative.

  Pomenindu-l în rugăciune pentru a exprima recunoștința noastră față de Dumnezeu pentru a fi dat un personaj temeinic Bisericii timpurilor noastre, vă propunem două considerații ale înaltului prelat despre temeiul dialogului creștin dintre generații, izvor al unui viitor apostolat, real, posibil și mai ales rodnic.

  „În Biserică nimeni nu e un obiect, un caz sau un pacient pentru a fi tratat, cu atât mai puțin tinerii. De aceea, nu are sens să te pui la masa să filozofezi cum să-i cucerești sau cum să le câștigi încrederea: trebuie să fie un dar. Sunt persoane care sunt în fața noastră, cărora le căutăm colaborarea, aspirând la un raport reciproc. Tinerii au ceva să ne spună. Ei sunt Biserica, din faptul că sunt de acord sau nu cu gândirea noastră și ideile noastre sau cu preceptele bisericești. Acest dialog de la egal la egal, nu de la superior la inferior sau invers, garantează dinamism Bisericii. Astfel obositoarea căutare a răspunsurilor problemelor omului modern se petrece în inima Bisericii”

  „Pentru un preot sau un episcop nu e nimic mai frumos decât atunci când tinerii îi pun întrebări. Întrebările bune și profunde presupun multă încredere. Încrederea e alternativa fricii… Între cei tineri am aflat prieteni care au devenit printre cele mai mari ajutoare în serioasa misiune de episcop al unei mari dioceze”.

  Print Friendly