vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Inaugurarea la București a Capelei provizorii – strada Polonă

  Capela provizorie

  În vederea începerii șantierului la biserica vicarială Sfântul Vasile cel Mare din capitală, parohia și-a mutat de astăzi, 29 mai 2011, locația de cult în parterul restaurat al casei parohiale.

  Prezent la București pentru programul artistei lirice Virginia Zeani, Preasfințitul Virgil, episcop de Oradea Mare a concelebrat astăzi Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Mihai, părintele paroh Ioan Dăneț și numeroși credincioși, adresând un vibrant cuvânt de învățătură la pericopa Evangheliei Vindecării orbului din naștere.

  Miercuri seară, șantierul a fost vizitat de Întâi-stătătorul Bisericii Române Unite, Preafericitul Lucian, însoțit de cei doi episcopi membri în Sinodul permanent, Preasfințiile Lor Virgil și Florentin, aflați la București pentru sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România.

  Lucrările la Casa parohială au început în urmă cu un an și jumătate din dorința de a crea spațiul de cult necesar după începerea consolidării bisericii. Imobilul parohial va adăposti sediul parohiei Sfântul Vasile, locația Protopopiatului capitalei, dar și birourile Centrului vicarial.

  Parterul, prevăzut ca salon de protocol și reuniuni, este amenajat de azi în capelă pe perioada șantierului bisericii. Lucrările de la etajele I și II, dar și de la demisol sunt aproape de momentul recepției.

  Consolidarea bisericii Sfântul Vasile din București va demara imediat după 1 iunie a.c..

  O primă etapă va presupune decuparea pereților pe verticală și turnarea din 40 în 40 de cm a unor stâlpi de beton armat, precum și centura. Prin descoperirea șarpantei, analiza riscurilor de la bolți și a structurii pandativilor și cupolei, serios periclitată la ultimele cutremure din 1940 și 1977, se va putea apoi trece la a doua etapă ce prevede consolidarea cupolei și a celorlalte structuri precum și amenajarea interioară.

  Până în prezent au fost realizate la biserică câteva expertize artistice și de rezistență sub egida Firmelor conduse de domnul Arh. Florin Machedon, de domnul Ing. Anton Ionescu și a firmei Res Artis – a doamnei  Raluca Bilțiu Dăncuş.

  Planul Bisericii - sectiune longitudinala a consolidarilor

  Planul Bisericii – sectiune longitudinala a consolidarilor

  Print Friendly