vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Încheierea sesiunii de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România – Comunicat de presă

  Conferința Episcopală Română

  Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți în zilele 25 – 27 septembrie la Șumuleu Ciuc, cu ocazia sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), au abordat diferite teme din viaţa Bisericii, probleme cu caracter pastoral şi social, evenimente importante ce vor avea loc curând: Anul Credinței (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013) și Sinodul Episcopilor (Vatican, 7 – 28 octombrie 2012).

  Biserica Catolică din România va fi reprezentată la Sinodul Episcopilor, de la Vatican, de către PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Cei doi episcopi vor prezenta, în intervenția lor din plenul lucrărilor, principalele probleme cu care se confruntă episcopatul român pe plan pastoral și social.

  În ceea ce privește Anul Credinței, episcopii au împărtășit acțiunile ce se vor desfășura în propriile dieceze pe parcursul acestui an pastoral și au decis ca unele dintre aceste acțiuni să fie extinse la nivel național, cum ar fi pelerinajele comune la diferite locuri semnificative pentru  Biserica locală și universală. Totodată, episcopii au hotărât ca, în primăvara anului viitor, ei înșiși să facă un pelerinaj comun la „Cimitirul săracilor” de la Sighet, pentru a cinsti memoria celor care „au mers înaintea noastră cu semnul credinței și dorm somnul păcii” (cf. Canonul Roman) și au plătit cu sângele preţul fidelităţii lor faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa în timpul prigoanei din secolul trecut.

  De asemenea, episcopii au decis ca, în cadrul Anului Credinței, în septembrie 2013, să se organizeze un congres național misionar, cu tema „Doamne, mărește credința noastră!” (Lc 17,5), la care vor participa reprezentanți din toate diecezele și eparhiile catolice din țară, precum și invitați din străinătate, îndeosebi de la Operele Pontificale Misionare. Congresul național misionar va fi un prilej pentru Biserica locală de a intensifica spiritul misionar al comunităților și al fiecărui credincios în parte.

  Conferința Episcopilor Catolici din România, care îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și care exprimă unitatea Bisericii locale și uniunea intimă cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte, transmite salutul arhieresc către toate comunitățile, iar, la acest început de An al Credinței, invocă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra  întregului popor credincios.

  Următoarea sesiune a Conferinței Episcopilor Catolici din România va avea loc la Baia Mare, în perioada 8 – 10 mai 2013.

              Pr. Eduard Mihai Coșa

  Secretar general

  Print Friendly