vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • O după-amiază cu Excelența Sa, Domnul Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România sau „Despre micile triumfuri ale normalității”

  Vizita Ambasadorului SUA Excelenta Sa Mark H. Gitenstein

  În după-amiaza zilei de luni, 20 august 2012, la invitația Preasfinției Sale Mihai, la biserica „Maica Domnului” (Acvila), din strada Sirenelor 39, a avut loc vizita Excelenței Sale, domnul Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la București – vizită care, dincolo de inerenta importanță de ordin diplomatic, a avut înainte de toate conotațiile unui gest de reparație istorică.

  Evenimentul, în ciuda naturii sale oficiale, s-a desfășurat într-o atmosferă intimă și caldă, la el luând parte, alături de Preasfinția Sa și câțiva dintre preoții capitalei, și un grup de credincioși greco-catolici, reprezentând comunitățile din București, invitați să ia parte la acest moment încărcat de profundă semnificație pentru urmașii unei Biserici martire, îndelung persecutate de către regimul comunist. Vizita vine pe fondul implicării ambasadei SUA și a altor reprezentanți ai lumii diplomatice de la noi pentru a sprijini eforturile Bisericii Greco-Catolice de a-și regăsi pe drept cuvânt libertatea de expresie și apostolat în societatea românească.

  După salutul de bun venit adresat la sosire, domnul ambasador Mark Gitenstein și soția sa au fost conduși de către Preasfințitul Mihai în interiorul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, unde au fost invitați să lase o mărturie scrisă a vizitei domniilor lor în cartea de onoare a Bisericii Unite din capitală, în vreme ce pe fundal vocile celor prezenți vibrau la unison pe notele cântului bisericesc inspirat de profetul Isaia, „Cu noi este Dumnezeu” – atât de adecvat pentru a capta esența unui moment realmente înălțător.

  Întâlnirea a continuat mai apoi în sala de conferințe „Episcop Vasile Aftenie”, unde Preasfinția Sale Mihai, fără a face vreo clipă uz de fraze declamative și fără a apela în mod inutil la fibra emoțională a asistenței, a subliniat nevoia acută de a cultiva arta integrării valorilor sufletești și de credință în existența noastră cotidiană, mai cu seamă într-o societate cum este cea românească – atât de încercată istoric și atât de confuză la ora actuală, pe plan politic și la nivel individual. Preasfinția Sa nu a uitat să sublinieze impactul extraordinar pe care această vizită oficială din partea unui ambasador SUA o are astăzi asupra comunității greco-catolice din România, o comunitate intens maltratată de către regimul comunist și a cărei opresiune vreme de patru decenii a adus-o aproape de extincție. Cu atât mai mult cu cât cultivarea gratitudinii și a prieteniei pentru cei care au fost un constant suport în apărarea drepturilor Bisericii Române Unite și a susținerii dialogului acesteia cu celelalte culte, este o datorie de conștiință pentru toți membri acestei Biserici.

  La rândul său, domnul ambasador Mark Gitenstein a vorbit cât se poate de franc despre daunele masive pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, le-a suferit sub un regim totalitar cu violente tendințe atee, anti-occidentale și anti-democratice. Mai mult, domnia sa a reiterat necesitatea stringentă a unui act reparatoriu de justiție istorică – justiție aplicată oricum post festum pentru generațiile de clerici și credincioși greco-catolici spulberați în temnițele comuniste, ale căror lăcașe de cult și bunuri de patrimoniu au fost confiscate abuziv și, în mare parte, neretrocedate nici astăzi.

  Excelența Sa le-a reamintit celor prezenți că fundamentul atât de solid care a transformat Statele Unite într-o mare putere la nivel mondial nu e constituit nici de puterea militară a acestora – oricât de impresionantă ar fi ea –, nici de masiva economie a SUA – oricât de vibrantă ar fi aceasta –, ci de adevărul simplu și tranșant cuprins în chiar Primul Amendament din Constituția americană, care garantează fără echivoc dreptul fiecărui cetățean la liberă exprimare religioasă. Conștient fiind că tocmai lipsa acestui drept socotit inalienabil, dar răpit cu brutalitate de către regimul comunist în anii dictaturii printr-un decret care scotea Biserica Greco-Catolică din România în afara legii, a permis inițierea unui lung șir de persecuții împotriva comunității române unite, domnul ambasador Mark Gitenstein a făcut un apel la toleranță și deschidere către Celălalt, în numele valorilor americane dintotdeauna.

  Domnia sa a ținut să le reamintească tuturor celor prezenți că America se dorește a fi, înainte de toate, un stindard neobosit al egalității de șanse și un promotor al libertăților individuale ori de grup. Având drept prioritate absolută apărarea dreptului fundamental al cetățeanului la liberă expresie și liberă manifestare a valorilor personale (inclusiv cele religioase), ambasadorul Mark Gitenstein a declarat că intenția Statelor Unite rămâne aceea de a se menține în postura de „campioane ale libertății și ale democrației”, indiferent de poziția geografică ori de momentul istoric în care aportul SUA ar fi necesar. Continuând în același registru tematic, Excelența Sa a atras atenția asupra necesității imperioase de a apăra valorile democrației în contextul politic destul de nebulos traversat de societatea românească actuală, încurajând tactul, echidistanța și independența de opinie în orice circumstanță.

  Atât domnul ambasador Mark Gitenstein, cât și Preasfinția Sa Vicarul Bucureștilor, au inclus în intervențiile domniilor lor apeluri la apărarea valorilor autentice, invitând la propagarea adevărului istoric netrunchiat și mai ales subliniind importanța cultivării unei gândiri critice autonome, a politicii respectului față de adevăr și a omeniei în rândul reprezentanților autentici ai societății civile.

  La eveniment a fost semnalată prezența doamnei Monica Macovei, în dubla sa calitate de membră a comunității greco-catolice din România și de europarlamentar, la care se adaugă – conform declarației ambasadorului Gitenstein – și atribuția de veritabil străjer pentru apărarea valorilor democrației, valori bineînțeles centrale pe ordinea de zi a reprezentantului SUA la București. Din partea ambasadei au mai fost prezenți doamna Rodica Bârlănescu și domnul Michah Savidge, consilieri.

  Iar ca detaliu profund simbolic sugerând împlinirea – măcar la nivel mental, dacă nu și real – a actului de justiție istorică, la această minunată întâlnire a luat parte și lingvista Elsa Bărbuș, o mare doamnă a rezistenței anticomuniste, soția regretatului Ioan Bărbuș, important membru al Partidului Național Țărănesc – închis vreme de 17 ani în odioasele temnițe ale regimului totalitar fără a ajunge vreodată să abdice de la valorile în care a crezut mai mult decât în propria libertate fizică.

  Iată de ce, fără a mai fi nevoie de explicații suplimentare, vizita Excelenței Sale, domnul Mark Gitenstein, poate fi lesne considerată a fi mult mai mult decât o obligație diplomatică îndeplinită formal. Pentru urmașii unei Biserici mărturisitoare, această întâlnire simplă, spontană și totodată prietenească a unui înalt reprezentant al diplomației SUA a reprezentat, fără doar și poate, o reînnoită încurajare morală și, înainte de toate, un triumf al normalității pentru prezent.

  Pentru Vicariatul greco-catolic de București

  a consemnat Drd. Monica Got

  Print Friendly