vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Pelerinajul Vicariatului de București – 2011

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011

  Pelerinajul de anul acesta al Vicariatului a avut ca țel principal locul unde Preasfânta Inimă a lui Isus a asigurat lumea de iubirea îndurătoare a Tatălui și a cerut convertirea sufletelor. De aceea și cu această ocazie ne-am aventurat în călătoria noastră pe acel loc al libertății interioare al cărei autor este harul lui Dumnezeu. Înfruntările, marea oboseală, ieșirea din siguranța locurilor de acasă, ne-au amintit că acest lucru nu este posibil fără ajutorul Cerului.

  Cincizeci de pelerini, alături de subsemnatul și de părintele protopop Liviu Oțoiu, prin grija logistică și prezența senină a părintelui Dan Popescu, care cu misiunea de pelerinaje „Ad Astra” ne-a asigurat iarăși o călătorie de vis, s-au aventurat și de data aceasta pe drumul harurilor pelerinului.

  Parcurgând la dus, dar și la întors, o nouă rută – prin Belgrad – unde s-a celebrat la catedrala romano-catolică, ne-am îndreptat pașii prin Liubljiana spre nordul Italiei, unde prin Pasul Fricca am ajuns la Trento. Am avut parte acolo de o mică primire fastuoasă la sediul Provinciei prin grija și prietenia profesorului universitar Franco Pedrotti.

  Am trecut apoi în Tirolul austriac prin trecătoarea Brenner, urmând ca prin Insbruck, unde am vizitat orașul cu superba catedrală barocă, să începem prin Bregenz traversarea Elveției spre Franța. Ne-am bucurat să admirăm câteva ore catedrala de la Sankt-Gallen, fosta abație benedictină, unde urmele apostolatului artistic pe care ordinul l-a avut în secolul al XVIII-lea se constată cu bucurie în restaurările interioare impecabile.

  Pe 31 august am intrat în Franța. Ne-am oprit la Beaunne, în Burgundia, unde și astăzi ctitoria ospitalieră a cancelarului Rollin evocă seriozitatea calității serviciilor medicale ale Evului Mediu, dar și asceza căutării Cerului în tripticul Judecății al lui Rogier van der Weyden. În drumul spre Paris am oprit apoi pentru a celebra Sfânta Liturghie la Carmelul bizantin de la St. Remy (Montbard), unde am fost primiți cu căldură de Maica Tereza și celelalte surori care au fondat acum douăzeci de ani Schitul „Sfânta Cruce” de la Stânceni (Mureș).

  Au urmat apoi trei zile la Paris, unde am vizitat mai ales capela Medaliei Miraculoase, unde am celebrat bineînțeles Sfânta Liturghie, oferind Maicii Preacurate rostul ființelor și vieților noastre. Joi, 1 septembrie am vizita catedrala vitraliilor de la Chartres. Tot Parisul ne-a oferit plăcuta întâlnire cu Misiunea greco-catolic română și cu rectorul acesteia, Părintele Gabriel Buboi.

  Parcursul nostru a continuat apoi spre Lisieux, unde am vizitat Carmelul Sfintei Tereza, casa ei părintească și catedrala orașului. Am celebrat Sfânta Liturghie la cripta bazilicii, lângă moaștele binecuvântate ale soților Martin, părinții Fericiți ai micuței Tereza. După o scurtă oprire la Marea Mânecii, la câteva din locurile dramatice ale debarcării din 6 iunie 1944, ne-am îndreptat spre Maine pentru vizita de la castelele Loarei. Astfel, luni 5 septembrie, am celebrat cu comunitatea benedictină la Abația de la Solesmes, un loc al cercetărilor de elită ale cântului gregorian și al rugăciunii vii în limba latină. Convorbirea cordială cu abatele Dom Dupont de la urmă, dar și vizita celor două monumente celebre – mormântul Domnului și al Fecioarei – ne-a mișcat pe toți.

  A urmat apoi feeria renașterii franceze prin vizita grădinilor de la Villandry și a castelelor de la Chenonceau, Chambord și Blois, ctitorii regale de unde prezența Cerului nu lipsește.

  Am avut apoi o scurtă oprire la capela de la Germiny-des-Pres, unde se află singurul mozaic de factură carolingiană din Franța (secolul IX), și la abația Fleury-sur-Loire, unde ne-am închinat osemintelor Sfântului Benedict, patronul Europei și am avut bucuria de a-l saluta pe abatele Dom Etienne.

  Pașii ni s-au îndreptat apoi spre Nevers, unde sunt venerate osemintele pe deplin conservate ale Sfintei Bernadette de la Lourdes. Ne-am recules și noi pentru a încredința viețile noastre, Biserica, țara și lumea ocrotirii Maicii Sfinte.

  Punctul terminus al pelerinajului ne-a adus la Paray-le-Monial unde am avut parte de bucuria harurilor Preasfintei Inimi a lui Isus. O zi de reculegere cu Sfânta Margueritte Marie și sfântul Claude de la Colombiere ne-au ridimensionat urgențele și ne-au deschis spre contemplația îndurării Domnului.

  Orice colț de pe pământ poate și trebuie să arate spiritul Împărăției Domnului. Locurile de har pe care le-am vizitat și anul acesta stau mărturie: Capela Medaliei miraculoase, Sacre-Coeur, locurile Terezei, dar și monumentele – prin care Înțelepciunea lui Dumnezeu s-a mărturisit în lucrarea omului – ne spun că în orice loc, oricât ar fi de sumbru pentru îndoielile sau greșelile umanității, Lumina îndurării se arată. Ea nu încetează să aducă mângâiere, să ceară și să ofere totodată convertirea păcătoșilor.

  Am cerut cu umilință harurile pelerinajului pentru cât mai mulți dintre noi, i-am avut prezenți în rugăciune pe cei rămași acasă, cerând cu speranță Domnului să reînnoiască peste noi toți și peste țară – seninătate și curaj în mărturia creștină de fiecare zi.

  +Mihai

  Episcop vicar al Bucureștilor

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 1

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 1

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 2

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 2

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 3

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 3

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 4

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 4

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 5

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 5

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 6

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 6

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 0 imagine 7

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 0 imagine 7

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 8

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 8

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 9

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 9

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 - imagine 10

  Pelerinajul Vicariatului de București – 2011 – imagine 10

  Print Friendly