vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Reuniunea Consiliului Director al AGRU național la București, 28-29 septembrie 2012

  Lucrarile Consiliului Director al AGRU

  În perioada 28-29 septembrie s-a reunit la București pentru prima dată Consiliul Director al AGRU (Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici) național, însoțiți de reprezentanți AGRU din toate eparhiile și din Vicariatul de București. Tema întâlnirii a fost Comunicarea modernă și apostolatul laicilor, iar motto-ul: „Toți fiii Bisericii să se străduiască în unitate de gând și intenție pentru ca mijloacele de comunicare socială să fie utilizate fără întârziere și cu cea mai mare eficiență în multiplele opere de apostolat.” (Inter Mirifica, 13)

  Vineri, 28 septembrie, în Sala „Vasile Aftenie” a Parohiei greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc o sesiune de comunicări. După salutul PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș și Vicar de București, participanților li s-a urat bun venit din partea dl. prof. Călin Diaconu, președinte AGRU București. A urmat meditația despre temă și motto, propusă de Pr. dr. Coriolan Mureșan, Asistent spiritual național AGRU. Conferința despre Magisteriul Bisericii Catolice pe tema comunicațiilor sociale a fost prezentată de Pr. dr. Michel Kubler, conducătorul Centrului asumpționist „Sf. Petru și Andrei”. Pr. Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a expus tema Mijloacele moderne de comunicare socială utilizate în apostolat. La finalul fiecărei conferințe a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care s-au abordat aspecte punctuale legate de subiectele prezentate.  Alături de reprezentanții AGRU din fiecare eparhie au fost prezenți membri ai AGRU București, precum și credincioși implicați în viața Bisericii.

  A doua parte a zilei de vineri a fost dedicată discuțiilor în grupuri mici, pentru aprofundarea temei Mijloacele de comunicare pentru AGRU, astăzi.  S-a făcut o analiză a situației actuale a mijloacelor de comunicare AGRU, discutându-se realitățile de la nivel parohial, eparhial și național. Propunerile au fost: o mai mare prezență AGRU în revistele greco-catolice din țară, o dezvoltare mai mare a site-ului www.agru.ro și a prezenței pe Facebook, precum și dezvoltarea grupurilor de discuție existente și încurajarea buletinelor parohiale AGRU.

  Sâmbătă, 29 septembrie, lucrările s-au desfășurat  la Mânăstirea „Sfânta Familie” a Comunității „Sf. Ioan” din București, definitivând calendarul pentru Anul Credinței, An ce va fi inaugurat în întreaga Biserică Catolică la data de 11 octombrie 2012. AGRU și-a fixat ca obiectiv o serie de activități lunare (prezentarea unor figuri de martiri și mărturisitori ai Bisericii noastre, un program de formare denumit „ABC-ul Credinței”, participarea la Adorație Euharistică lunară) care să reflecte Notele pastorale indicate în acest scop de  Sfântul Scaun. S-a luat în discuție participarea AGRU la Zilele Acțiunii Catolice 2012 (21-28 octombrie), propunându-se zile tematice dedicate: Fericitului Ioan Paul al II-lea (22 octombrie); Conciliului Vatican II; prezentării AGRU în parohiile unde nu a fost reînființat; activităților caritative; mărturiilor de credință ale celor care au suferit în regimul comunist, cu sugestia ca seara de 28-29 octombrie să fie o veghe de rugăciune în comuniune cu Episcopii martiri și mărturisitori ai credinței.

  S-a conferit titlul de membru de onoare AGRU Baia Mare, Filiala „Sfântul Anton de Padova”, către: lect. univ. dr. Alin Tat, președinte AGRU național, prof. Călin Diaconu, președinte AGRU București, Pr. dr. Coriolan Mureșan, Asistent spiritual AGRU național.

  După-amiază, invitații au mers în pelerinaj la Cimitirul Bellu-catolic, reculegându-se la mormintele Episcopilor și preoților martiri și mărturisitori ai credinței, unde au meditat asupra momentelor semnificative din viața acestora.  De asemenea, au avut ocazia să cunoască viața parohiilor greco-catolice bucureștene, printr-o vizită la capela „Fericita Tereza de Calcutta” a parohiei „Bucureștii Noi” și prin participarea la un moment de adorație euharistică, animat de surorile din comunitatea Sfântul Ioan, în capela „Schimbarea la Față” din strada Bogdan Vodă.

  Întâlnirea s-a încheiat duminică, 30 septembrie, la biserica vicarială „Sfântul Vasile cel Mare”, cu Sfânta Liturghie Arhierească prezidată de PS Mihai Frățilă, care a subliniat în cuvântul de rămas-bun importanța voluntariatului și a generozității pentru edificarea comunității, atât pentru Biserică în general, cât și pentru AGRU în particular.

  Următoarea întâlnire la nivel național va avea loc între 10-12 mai 2013 la Baia Mare, cu ocazia Adunării generale, la care se va alege noul Consiliu Director Național și se va participa la pelerinajul național de la Sighet al întregii Biserici Catolice din România (11 mai).

  Din partea AGRU București :
  Călin Diaconu, președinte
                                                       Alexis Dimcev, secretar
  Print Friendly