vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Roma: Simpozion despre mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuției comuniste

  afis-a3-simpozion-bleed-margin-5mm-page-001-jpg (2)

  În data de 23 noiembrie 2013, începând cu orele 10:30 a avut loc la Roma, în Bazilica San Bartolomeo de pe insula Tiberina, simpozionul ”Mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuției comuniste”.

  Simpozionul a fost moderat de Preasfiția Sa Virgil Bercea, Episcopul eparhiei de Oradea. În deschiderea lucrărilor au luat cuvântul Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Excelența Sa Bogdan Tătaru Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Ignazio Roberto Marino, Primarul Romei şi Prof. Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sant`Egidio.

  Lucrările simpozionului au fost susținute de:

  Preasfinția Sa Matteo Zuppi, Episcop auxiliar al Romei – Trebuie să-L ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni (Faptele Ap. 5,29). Mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice din România.

  Domnul Emanuel Cosmovici, Colaborator la cauza de beatificare – Lichidarea Bisericii Greco-Catolice din România în 1948; răspunsul ierarhiei.

  Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop vicar al Bucureștilor – Vasile Aftenie: primul chemat. Portretul interior al unui mărturisitor al credinței.

  Părintele Vasile Man, Postulator – Evidențierea martiriului: provocările unei proceduri arhivistice.

  În încheierea lucrărilor a fost vizionat filmul Mărturisiri de credinţă realizat de d-na Anca Boariu în care diferiţi martori ai evenimentelor din timpul persecuție Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice rememorează momentele.

  Salutul final a fost transmis de Pr. Angelo Romano, rectorul Bazilicii San Bartolomeo.

  Print Friendly