vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Sărbătoare în comunitatea română unită, greco-catolică, din Iaşi

  Liturghie arhiereasca la Iasi

  În a treia duminică după Paşti, cunoscută în popor şi ca dumineca femeilor mironosiţe, pentru comunitatea greco-catolică din Iaşi a fost zi de bucurie cu ocazia vizitei Preasfinţitului Mihai, episcop vicar de Alba-Iulia şi Făgăraş cu reşedinţa la Bucureşti.

  Sfânta Liturghie a fost precedată de o procesiune care a pornit de la Palatul Episcopal. În faţa CatedraleiAdormirea Maicii Domnului părintele Mihai Husaru, protopopul de Gherogheni şi păstorul ce se îngrijeşte de comunitatea greco-catolică din Iaşi, împreună cu părintele Andrei Mărcuş a întâmpinat procesiunea cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

  Preasfinţitul Petru, episcopul romano-catolic de Iaşi, a rostit un cuvânt de bun venit adresat Episcopului Mihai şi a întregii comunităţii greco-catolice. Preasfinţia Sa Mihai a mulţumit gazdei pentru tot sprijinul pe care dieceza de Iaşi împreună cu pastorul ei l-a acordat Bisericii Române Unite, Greco-Catolice în timpurile grele ale persecuţiei, precum şi pentru posibilitatea de a avea o sfântă liturghie după rânduielile proprii în ultima duminică a fiecărei luni.

   Alături de Preasfinţitul Mihai și de Preasfinţitul Petru Gherghel au concelebrat pr. Mihai Husaru, pr. Alois Fechet, pr. Iosif Enăşoae şi pr. Andrei Mărcuş.

   În predica sa, Preasfinţitul Mihai plecând de la evanghelia duminicii a aminti de rolul pe care il au credincioşii în viaţa Bisericii şi a comunităţii locale,aşa cum şi femeiile mironosiţe au avut rolul lor în anunţarea Învierii lui Hristos.

  După sfânta Liturghie cei prezenţi s-au întreţinut pentru câteva momente într-o agapă în spaţiile decanatului de Iaşi. În aceste momente de comuniune Preasfinţitul Mihai a avut ocazia să-i salute şi sa-i întărească în mod personal pe toţi credincioşii.

  Înainte de a părăsi capitala Moldovei Preasfinţitul Mihai s-a oprit pentru câteva momente la Casa “Providenţei” şi la Casa “Sfântul Iosif “ale Congregaţiei “Ficele Sfintei Maria a Divinei Providenţe” unde a împărţit binecuvântarea arhierească  surorilor, fetelor şi bătrâniilor.

  p. Andrei Mărcuş

  Print Friendly