vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Sesiunea de toamnă a Sinodului BRU (comunicat)

  Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice - Blaj noiembrie 2012

  Sesiunea de toamnă a
  Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
  Blaj, 31 oct. – 1 nov. 2012
  Inaugurarea Anului Credinţei

  – Comunicat de presă –

  În perioada 31 oct. – 1 nov. 2012 s-au desfăşurat la Blaj lucrările sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

  Lucrările Sinodului au debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii, la care au participat toți episcopii greco-catolici din România, alături de preoți și credincioși. Celebrarea euharistică a marcat începutul Anului Credinței în Biserica Greco-Catolică, cu această ocazie începând și pelerinajul la moaștele Sfinților Apostoli, care vor fi purtate în toate eparhiile Bisericii noastre.

  Sinodul a fost condus de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, abordând probleme cu caracter pastoral, liturgic, educativ, administrativ și ecumenic. PS Virgil Bercea, care a reprezentat Biserica noastră la cea de-a XIII-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema Noua Evanghelizare pentru transmiterea credinţei creștine, desfășurat la Vatican între 7 și 28 octombrie 2012, a făcut o prezentare a evenimentelor de la Roma din această perioadă. Sinodul a tratat teme canonice și de disciplină ecleziastică, teme de învățământ religios liceal și universitar, teme organizatorice și administrative, precum și unele probleme ale diasporei.

  O temă constantă a Sinodului o reprezintă formarea clericilor în țară, dar și a celor care studiază la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma. Sinodul l-a numit pe PS Mihai Frățilă ca responsabil de acest Colegiu. Sinodul a hotărât ca Monseniorului Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale – Roma să îi fie acordat titlul de Arhimandrit. De asemenea, s-a discutat despre stadiul procesului de beatificare a Episcopilor morți în închisorile comuniste. S-a dezbătut problema corectării textelor liturgice și a aducerii limbajului lor la zi.

  Referitor la alegerile parlamentare programate pentru luna decembrie a anului în curs, Sinodul Episcopilor îi îndeamnă pe toți credincioșii, dar și pe toți oamenii de bine, să-și exercite dreptul la vot și să voteze pe acei candidați care promovează valorile Evangheliei, ale demnității umane, care sprijină familia și respectă viața, care promovează binele comun și dreptatea bazată pe adevăr și solidaritatea cu cei lipsiți, care promovează pacea, valorile eticii creștine și Creația lui Dumnezeu.

  Sinodul Episcopilor se reunește în sesiune ordinară de două ori pe an; s-a stabilit ca următoarea sesiune să aibă loc în perioada 27-29 mai 2013, la Blaj.

  Notar al Sinodului Episcopilor 

  Print Friendly