vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Şi noi am fost la Roma

  Sfanta Liturghie la Bazilica Sf. Petru

  Un grup de 40 de pelerini din București a fost la Roma în zilele de 19-21 februarie, pentru a-l însoţi cu rugăciunea şi cu dragoste pe pastoral lor, PF Lucian Mureşan, creat cardinal în cadrul ceremoniei de creare a cardinalilor.

  Mulțumind Bunului Dumnezeu pentru privilegiul de a ajunge în Cetatea Eternă, am parcurs timp de şase zile, un itinerariu spiritual şi cultural, menit să ne întărească credinţa şi legătura cu Biserica Romei şi cu Sfântul Părinte.

  Însoţiţi de Pr. Liviu Oţoiu, protopop de București şi de Pr. Gheorghe Cristescu, cărora li s-a alăturat şi Pr. Ungureanu Coriolan din protopopiatul Ocna Mureş, ne-am început pelerinajul vineri 17 februarie, în Bazilica Sfântu Petru, unde am participat la Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinţitul Mihai şi unde ne-am rugat la mormântul Sfântului Petru şi al Papei Ioan Paul al II-lea. Apoi, călăuziţi de episcopul nostru am intrat în Muzeele Vaticanului. Cu priceperea şi cu răbdarea sa caracteristică, Preasfinţia Sa Mihai ne-a ajutat să descifrăm treptat simbolurile acestui loc, îmbogăţindu-ne sufleteşte şi lăsându-ne în același timp copleşiţi de importanţa momentului.

  În cursul după amiezii, paşii noştri s-au îndreptat spre cartierul Lateran. Îndelungata istorie a papilor începe în Palatul Lateran, unde şi-au avut reşedinţa până la mutarea în Vatican în sec. al XIV-lea.

  Ne-am rugat în Bazilica “San Giovanni in Laterano” cunoscută ca “Maica şi fruntea tuturor bisericilor din oraş şi din lume”, fondata în sec. al IV-lea de Împăratul Constantin. Din sacristia privata a Papei, unde am avut privilegiul să intrăm, ne-am îndreptat spre Sancta Sanctorum, capela privata a Papilor. Pentru a intra în acest sfânt loc, o parte din pelerinii noştri au urcat în genunchi cele 28 de trepte ale Scării Sfinte, adusa de mama împăratului Constantin, Sfânta Elena, de la palatul lui Pilat din Pont din Ierusalim. Se spune ca această scară a fost urcată de Isus când a fost dus la Pilat.

  Sâmbătă, duminică şi luni, alături de pelerini veniţi din toată lumea, şi mai ales, în comuniune cu păstorii noştri şi cu ceilalţi pelerini români ne-am rugat pentru Sfântul Părinte, pentru Biserică, pentru Cardinalul nostru, pentru ţara şi poporul nostru. Am fluturat cu mândrie tricolorul românesc şi steagul papal în piaţa şi în Bazilica Sfântul Petru şi am ascultat, mulţi dintre noi cu lacrimi de bucurie în ochi, mesajul Sfântului Părinte în limba română. Plini de emoţie, am cântat cu recunoştinţă, alături de toţi românii prezenţi “Pe stăpânul şi Arhiereul nostru Doamne îl Păzeşte” şi “Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi”, rugăciuni, al căror ecou răsuna încă şi astăzi în sufletele noastre.

  Pătrunşi de semnificaţia autentică a apartenenţei la Biserica Romei ne-am continuat pelerinajul, rugându-ne în locurile în care s-au rugat creştinii de peste 2000 de ani. Mergând pe Via Appia Antica, drum parcurs de atâţia pelerini, de-a lungul timpului, am intrat în catacombele Sfântului Sebastian, unde au fost depuse osemintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, morţi în prigoana din timpul împăratului Nero.

  Ne-am îndreptat apoi spre închisoarea Mamertină, închisoare de maximă securitate a imperiului Roman din secolul al VIII-lea î.Ch până în sec. al V-lea d.Ch, loc al disperării şi al morţii, pe care prezenţa Sfântului Petru, închis aici înainte de a fi martirizat, a transformat-o în loc de speranţă şi de viaţă, şi mai apoi, din sec. al VIII-lea în loc de pelerinaj.

  Marţi şi miercuri, 21-22 februarie, preoţii noştri au celebrat Sfânta Liturghie în Bazilicile San Paolo Fuori le Mura, unde se află astăzi mormântul Sfântului Apostol Pavel şi Santa Maria Maggiore, unde se găsesc rămăşite din ieslea în care s-a născut Mântuitorul nostru.

  În itinerariul nostru cultural-istoric am fost călăuziţi de ghizi care, cu multă dăruire, ne-au prezentat Roma ca pe un pământ sfânt, stropit de sângele martirilor şi nu ca pe un muzeu. Privind prin ochii lor operele de artă care împodobesc locurile de pelerinaj, am descoperit în mozaicuri şi fresce, în lucrătura fină a sculpturilor şi a pardoselilor ce împodobesc Bisericile Romei, simboluri ale credinţei creştine, realizate de artişti de geniu ai umanităţii, pentru mărirea lui Dumnezeu şi nu a omului.

  Altare Salus Populi Romani Cappella Borghese

  Altare Salus Populi Romani Cappella Borghese

  Închei această scurtă prezentare a unui pelerinaj pentru care cuvintele sunt prea sărace pentru a reda intensitatea trăirilor, evocând icoana Sfintei Fecioare Salus Populi Romani cea mai iubită icoană mariană din Cetatea Eternă. Considerată ca fiind făcătoare de minuni, icoana a fost purtată în procesiuni şi venerată de-a lungul timpului, în mod special în momentele cruciale ale oraşului. Prima procesiune cu icoana a fost în sec. al VI-lea, la iniţiativa Papei Grigore I, pentru a pune capăt ciumei, iar ultima, în timpul războiului din Golf, la iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea. Astăzi se găseşte în Bazilica Santa Maria Maggiore, Capela Borghese.

  Cu momentul de rugăciune şi de reculegere înaintea acestei icoane s-a încheiat pelerinajul nostru.

  Îi mulţumim lui Dumnezeu c-am fost şi noi la Roma, şi cu noi, toţi cei pe care îi purtăm în sufletele noastre, şi îl rugăm să ne ajute să devenim mesageri ai credinţei, speranţei şi dragostei, aşa cum Cardinalul nostru ne-a îndemnat în căldurosul discurs pe care ni l-a adresat.

  Pelerin Miuca

  Print Friendly