vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Vizită pastorală la Ploieşti

  Vizită pastorală la Ploieşti

  Duminică, 20 februarie 2011, Preasfinţitul Mihai Frăţilă a făcut o vizită pastorală în Parohia greco-catolică Ploieşti, unde a celebrat Sfânta Liturghie, primit fiind cu bucurie de către membrii acestei parohii.

  În omilia din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Mihai a subliniat importanţa mesajului Sfintei Evanghelii a duminicii a doua din timpul Triodului, Duminica Fiului Risipitor, îndemnând la o angajare curajoasă în urmarea lui Hristos din partea creştinilor şi la o pregătire tot mai profundă a vieţii spirituale spre trăire roditoare a misterului pascal şi a apropiatei sărbători a Învierii Domnului.

  La Sfânta Liturghie, celebrată în Biserica „Cristos Rege”, alături de Preasfinţitul Mihai Frăţilă şi părintele Radu Ivan, au concelebrat şi preoţii romano-catolici Iosif Imbrişcă, decanul de Ploieşti şi Iosif Balint, preot în aceeaşi localitate, având şi ajutorul părintelui sub-diacon Pascu Ionuţ din Bucureşti.

  Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei greco-catolice din Ploieşti, dirijat de către teologul Alexis Dincev.

  După celebrarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Mihai a botezat pe fiul părintelui Radu Ivan şi a preotesei Camelia, punându-i numele David – nou-botezatului făcându-i şi ungerea cu Sfântul Mir, după care i-a acordat Sfânta Euharistie.

  In timpul celebrării Sfintelor Taine de iniţiere în viaţa creştină, Preasfinţitul Mihai a oferit frumoase explicaţii a acestor rugăciuni şi Taine, cu amintind de lucrarea nevăzută a lui Dumnezeu ce se săvârşeşte odată cu desfăşurarea vizibilă a ritualului creştin, subliniind şi importantul rol al naşilor şi al părinţilor în creşterea şi educarea creştină a pruncilor.

  La finalul acestor celebrări a urmat o agapă frăţească.

  Parohia Greco-Catolică din Ploieşti, având hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost constituită oficial în anul 1931, având la acea vreme peste 2000 de credincioşi, după ce încă din perioada 1856-1864 în Ploieşti se amintea prezenţa unei comunităţi de greco-catolici care număra în jur de 1000 de credincioşi.

  În perioada interbelică, după ce o vreme credincioşii din Ploieşti au fost păstoriţi de către preoţii din Bucureşti, odată cu numirea la Ploieşti părintelui Alexandru Oltean, s-au făcut demersurile pentru achiziţionarea unui imobil ce se dorea să fie casă parohială şi loc de ridicare a unei biserici.

  În anul 1933, prin grija Înalt Preasfinţitului Vasile Suciu, Mitropolitul Blajului şi a vrednicului de pomenire părintele Dănilă, protopop de Bucureşti, s-a reuşit cumpărarea unui imobil în Ploieşti, pe str. I.L. Caragiale nr. 33, unde până în anul 1948 a fost casa parohială şi unde s-a amenajat şi o capelă specifică cultului greco-catolic – cel de-al doilea preot în Ploieşti fiind părintele Ştefan Medveşan, în timp ce comunitatea greco-catolică ajungea la 3200 credincioşi.

  După 1989 s-a reactivat parohia greco-catolică din Ploieşti, prin grija pastorală a părintelui Paul Tegzeş şi a părintelui Iosif Boia. Odată cu numirea la Ploieşti a părintelui Traian Suciu, parohia a fost consolidată, sfârşindu-se perioada de celebrare a Sfintelor Liturghii în casele credincioşilor, credincioşii greco-catolici din Ploieşti fiind primiţi de atunci în Biserica „Cristos Rege”.

  Din februarie 2001, pentru păstorirea credincioşilor din Ploieşti, a fost numit preotul Radu Ivan, care a continuat strădaniile părintelui Traian Suciu în vederea recuperării imobilului ce a slujit drept capelă în Ploieşti, ce a fost retrocedat – în 13 mai 2008 – spaţiul respectiv fiind actualmente în faza de consolidare şi amenajare, fiind aşteptată o apropiată redare a vechii destinaţii a acelui imobil, aceea de capelă a cultului greco-catolic, aşa cum a şi fost până în anul 1948.

  Pr. Radu Ivan

  Print Friendly