vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: Cardinal

800px-UniónDeTransilvaniaARumanía1918

1 decembrie 1918, Alba Iulia

De ziua naţională, an de an, la Alba Iulia, aceeaşi poveste: politicieni şi ierarhi ai bisericii majoritare care ţin discursuri tot mai patetice dar, în acelaşi timp, tot mai lipsite de substanţă; care se pupă şi care joacă în Hora Unirii cu gândul la căpătarea a niscaiva capital de imagine. Despre ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918 şi despre cine au fost adevăraţii partizani ai Marii Uniri, se vorbeşte tot mai puţin sau chiar deloc. De fapt, în memoria colectivă, ziua naţională nu este despre aceia, ci despre ţuica fiartă şi iahnia cu cârnaţi, eternele pomeni electorale.
Conferința Episcopală Română

Încheierea sesiunii de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România – Comunicat de presă

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți în zilele 25 – 27 septembrie la Șumuleu Ciuc, cu ocazia sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), au abordat diferite teme din viaţa Bisericii, probleme cu caracter pastoral şi social, evenimente importante ce vor avea loc curând: Anul Credinței (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013) și Sinodul Episcopilor (Vatican, 7 – 28 octombrie 2012).

Biserica Catolică din România va fi reprezentată la Sinodul Episcopilor, de la Vatican, de către PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Cei doi episcopi vor prezenta, în intervenția lor din plenul lucrărilor, principalele probleme cu care se confruntă episcopatul român pe plan pastoral și social.

Cardinalul Carlo Maria Martini

In memoriam Cardinalul Carlo Maria Martini (+31 august 2012)

Pe fondul aspirațiilor noastre de libertate și regăsire, figura intrată în istorie a cardinalului Martini ne inspiră în definirea dialogului cu cei mai tineri. Sobrietatea întruchipată, arhiepiscopul Martini comunica seriozitatea acelei iubiri care se pune cu adevărat tuturor toate. A cultivat apartenențele ca stări de spirit și nu ca acte administrative.

Pomenindu-l în rugăciune pentru a exprima recunoștința noastră față de Dumnezeu pentru a fi dat un personaj temeinic Bisericii timpurilor noastre, vă propunem două considerații ale înaltului prelat despre temeiul dialogului creștin dintre generații, izvor al unui viitor apostolat, real, posibil și mai ales rodnic.