vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: episcopi uniti

coperti-page-001

Regăsirea unui portret interior – o nouă publicație la București despre episcopul Vasile Aftenie

A apărut prin grija Vicariatului de București o broșură despre portretul episcopului Aftenie și a colegilor de suferință, martirizați de regimul de tristă amintire.
Autorul, P.S. Mihai Frățilă, ne propune spre meditație un portret spiritual inedit a celui care, aflat în suferința persecuției, renunță la tot pentru a rămâne fidel crezului interior.
   „Când vorbim despre trecut sau despre martiri riscăm să repetăm adesea puținele clișee biografice, fără să avem curiozitatea de a citi istoria din perspectiva interioară a sufletelor, scrise de generozitate și inspirate de Cuvântul viu al Domnului. Renunțând să pătrundem fibra intimă a unor oameni al căror crez a fost mai important decât viața, frizăm cu ușurință anacronismul și pierdem din vedere ceea ce e mai de preț din valoarea mărturiei. De aceea este nevoie de o filosofie a nuanțelor pentru a aprofunda chestiuni ce privesc publicitatea figurilor spirituale aparținând trecutului. În plus, portretele interioare trebuie evocate tocmai pentru a pune în legătură cu prezentul lucruri care ne sunt vitale prin forța exemplului. ”
Ocazionat de Anul Credinței, textul despre episcopul Aftenie este dedicat – așa cum se spune în introducere – „cititorilor, cu recunoștință pentru darul lui Dumnezeu mărturisit în generația celor care au stat la fereastra acestei lumi, slujind Evanghelia și pe Hristos cu prețul vieții. Spre folosul celor care se roagă și caută cu speranță să-și reînnoiască setea și foamea de Cer, spre binele și mântuirea lor, pentru ispășirea păcatelor omenirii și convertirea tuturor la lumina credinței în Dumnezeu.”
Gelu Trandafir
Cartea se poate comanda la adresa vicariatului (4 lei exemplarul), iar plata se face cu ramburs poștal.