vicariatul greco-catolic de bucuresti

Arhive: Librariile Humanitas

10171155_269238596570654_3604516051986998232_n

„Înapoi la argument”: Jean Sevillia în dialog cu Horia-Roman Patapievici

La a unsprezecea întâlnire „Înapoi la argument”, Horia-Roman Patapievici l-a avut ca invitat vineri, 11 aprilie 2014, la librăria Humanitas „Cișmigiu”, pe istoricul și jurnalistul Jean Sévillia, sosit la București la invitația Vicariatului greco-catolic. Discuția, având titlul „Spațiul public între corectitudinea morală și corectitudinea politică”, a avut ca punct nodal analiza ipostazelor mentale inspirate de Stânga contemporană. „Terorismul intelectual” este sintagma deja celebră pe care Sévillia o folosește pentru a defini ideile și strategiile ce orientează acest conglomerat ideologic în încercarea de a-și delegitima adversarul. Întotdeauna moralistă, invocând toleranța și diversitatea, ea folosește argumentația ilogică și calomnia repetată. Acuzațiile de rasism, fascism, imperialism, neocolonialism sunt îndreptate în mod generic împotriva unor idei și demersuri ce variază de la discutarea problemei imigrației sau a pieței libere până la invocarea valorilor perene ale adevărului și binelui. Frapează în special ostilitatea față de un sistem economic bazat pe libertate – capitalismul – și față de orice referință universal-transcendentă pentru articularea unei viziuni socio-politice.

Sevillia și amfitrionul său au adus ca exemple marșul triumfător al agendei minorităților sexuale, cazul Sylvain Gouguenheim – eminentul istoric linșat în presă și lumea academică pentru că a îndrăznit să chestioneze cu documente teoria dominantă a rădăcinilor arabe ale gândirii medievale europene –, respingerea candidaturii lui Rocco Butiglione pentru postul de comisar european de justiție pentru simplul fapt că și-a afirmat dreptul de a avea o convingere de inspirație creștină în chestiunea homosexualității. Există o „cristofobie”, o ostilitate intelectuală și instituțională față de creștinism în Europa contemporană? a întrebat la un moment dat H.-R. Patapievici. Sévillia a afirmat că se ferește de teoria conspirației – ideea că există un efort coerent transnațional și pan-instituțional îndreptat împotriva creștinismului – dar că orice observator nu are cum să ignore faptul că dogma corectitudinii politice și a relativismului a cucerit zone imense ale societății, așa că o pătrundere la nivelul forurilor decizionale este inevitabilă.

Sévillia crede în continuare în existența unei Franțe creștine, după două secole ce au debutat cu o Revoluție a genocidului și apoi definite prin valuri periodice de ostilitate venite din partea statului. Miza ultimă rămâne religioasă: Stânga nu înseamnă, în fond, nimic altceva decât arbitrarul individual și statal, o libertate radicală față de natură și Creator. „O revoluție antropologică” bate la ușă, spune Sévillia, o încercare de a schimba firea umană, degradând-o. Putem lupta, răspunde Patapievici la sfârșit, dacă luăm chiar exemplul invitatului: aspirând către excelența profesională, argumentând cu un ton moderat, păstrându-ne umanitatea, căutând cu seninătate adevărul și… deschizându-ne inimile către credința creștină.

Alin Vara pentru Vicariatbucuresti.ro

 

papa-francisc-convorbiri-cu-jorge-bergoglio_1_fullsize

Lansare carte Papa Francisc. Viața sa în propriile cuvinte

Editura Publica, Biserica Greco-Catolică Vicariatul de București și librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri 5 februarie, ora 18:30, pe bulevardul Elisabeta nr. 38, unde va avea loc lansarea oficială a cărții-interviu Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio.poster papa1

Lansarea va fi marcată cu o discuție pe marginea cărții, cu participarea: PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic, vicarul Bucureștilor, PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic, auxiliar de București, Preot Marius Taloș, Superiorul iezuiților din România,

și jurnaliștii Emil Hurezeanu, Vlad Mixich, Gelu Trandafir.

Liberal și conservator, cu mintea în Ceruri dar cu picioarele pe Pământ, Papa Francisc cultivă contrariile, îngrijește paradoxul și înlesnește credința.

Cartea Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio, un rezultat al conversaţiilor cu Sergio Rubin şi Francesca Ambrogetti, este o confesiune mărturisită la persoana I, despre evenimentele care au marcat viața actualului pontif.

Într-o manieră desluşită şi intimă, Jorge Bergoglio povesteşte cum şi-a petrecut copilăria, şi cum din pricina unei grave pneumonii a simţit primele semne ale vocaţiei religioase. Ne vorbeşte şi despre intrarea sa la seminar, precum și despre experienţa sa până la apariţia „fenomenului Bergoglio”, după ce Ioan Paul al II-lea l-a uns cardinal.

Bergoglio răspunde cu sinceritate şi curaj, la întrebările directe şi pătrunzatoare care îi permit să mărturisească modul său de gândire, cu luciditatea care îl caracterizează şi fără să ocolească niciun subiect incomod: de la cum trebuie să fie trăită experienţa rugăciunii, trecând prin celibat şi activitatea pastorală a Bisericii, până la scandalurile sexuale sau opinia sa despre dictatura argentiniană.
Editura Publica a fost înființată în 2007 și este specializată în cărți de non-ficțiune: economie, antreprenoriat și științe sociale, dar și biografii celebre. Printre autorii Publica se numără autori precum Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman, Dan Ariely, Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Daniel Pink, Seth Godin, Sir Ken Robinson sau Richard Branson.

Cele mai recente apariții sunt Gena egoistă de Richard Dawkins, David și Goliat de Malcolm Gladwell, Animalul social de David Brooks și Dieta câștigătoare de Novak Djokovic.

Persoane de contact:
Angela Naghi, Communication Executive Publica
angela.naghi@publica.ro
0731 027 663

Preot Andrei Mărcuș, Vicariatul Greco-Catolic de București
vicariat.secretariat@gmail.com
0740 399 939

Bogdan Baciu, Coordonator PR & Marketing Librăriile Humanitas
bogdan.baciu@humanitas.ro
0733 669 347

invitatie papa1