vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Jubileul Astrei la Academia Română de la București

  PS Mihai la Jubileul ASTREI la București

  În ziua de 25 octombrie 2011, la ora 10, 00 în Aula Academiei Române a avut loc sesiunea 150 de ani de la întemeierea Asociaţiunii ASTRA (1861 – 2011).

  Evenimentul organizat de Secţia de Filozofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie şi Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român i-a avut ca invitați pe:

  Acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române care a rostit un Cuvânt de deschidere.

  • Prof. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiei Transilvane Astra – Trecutul şi prezentul Asociaţiunii Transilvane
  • PS Mihai (Frăţilă), Episcop vicar greco-catolic de Bucureşti – Un mitropolit perseverent – Alexandru Sterca Şuluţiu şi un președinte exemplar – Iosif Sterca Şuluţiu
  • Acad. Ionel-Valentin Vlad, vicepreşedinte al Academiei Române – Asociaţiunea ASTRA şi cultura românească
  • Acad. Alexandru Surdu, preşedintele Secţiei de Filozofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie –Despărţământul Central-Braşov al ASTREI
  • Pr. prof. Mircea Păcurariu, membru corespondent al Academiei Române – Asociaţiunea ASTRA şi biserica
  • Lector dr. Silviu Borş, directorul Bibliotecii ASTRA – Sibiu – Bibliotecile ASTREI
  • Dr. Valeriu Olaru, directorul Complexului Naţional Muzeal ASTRA – De la Muzeul Asociaţiunii la Complexul.

  Reprezentând Biserica Română Unită la Jubileul Astrei de la Academia Română, Preasfinția Sa Mihai și-a început prelegerea spunând: Când ești privit de portretele celor care au zămislit cultura românească și suntem observați de judecate istoriei nu e rău să faci un examen al conștiinței. Câțiva dintre cei care aparțin Academiei, români fiind, aparțin și Bisericii Române Unite care n-a fost la întâmplare maica lor de suflet. Suntem la Jubileul Astrei la Academie tocmai în momentul când Regele Mihai I în fața Parlamentului încearcă această regăsire a sensului istoric pentru firea românească. Apoi, evocând personalitățile celor doi Șuluțiu și prezentând felicitări pentru Jubileu, Vicarul Bucureștilor a mai spus: cei doi Șterca-Șuluțiu, mitropolitul și președintele Astrei, au aparținut unei Biserici care poate fără poate fără să-și dea seama a cultivat sacrificiul pentru viitor. Taina Crucii şi Învierii Domnului nu a încetat să spună căBiserica nu se ocupă în primul rând de ordinea sau justiţia lumii, nici măcar de precepte, ci se dedică păstrării în suflete a tainei şi practicii sacrificiului, a simţului riscului sufletesc şi a pierderii vieţii pentru Isus şi Evanghelie. Poate că e nevoie să înțelegem de ce aceste generații care au intrat în panteonul culturii românești sunt așa de meritoase. Și să vedem de ce, atunci când vorbeau despre credință și valorile creștine prin practicarea lor în viața personală, au aflat energia sacrificiului și a dedicării neamului lor. Cu simplitate și smerenie fără meseria de a face ceva, ci vocația de a se dărui și a face bine.

  Participanții la Jubileul Astrei la Academia Română de la București

  Participanții la Jubileul Astrei la Academia Română de la București

  Print Friendly