vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Pioasă aducere aminte Pr. Octavian Moisin (1914-2013), prelat papal

  Pioasa aducere aminte

  A plecat în 25 iunie la Casa Tatălui, părintele Octavian Moisin, prelat papal și paroh al Victoriei (Brașov). La 99 de ani, după o lungă viață dedicată Bisericii și familiei creștine, adevărat patriarh înconjurat de cei șapte copii – între care doi preoți din perioada clandestină a Bisericii Unite – și mulțimea de nepoți aflați în Europa sau în îndepărtata Americă, se îndreaptă cu rugăciunile noastre spre cer, alături de înaintașii săi și scumpa sa soție.

  Hirotonit preot la o săptămână după trecerea în clandestinitate a Bisericii Române Unite, pe 8 decembrie 1948, la București, părintele Octavian a făcut din propria casă, împreună cu soția, altar închinat speranței. Viața sa în Hristos a lăsat copiilor săi și celor care l-au cunoscut pecetea veșniciei într-un timp în care, poate, puțini mai erau cei care așteptau cu seninătate bucuria Împărăției lui Dumnezeu și zorii libertății. Mesajul părintelui și inginerului, doctor în științe chimice, Octavian Moisin ne confirmă, prin curajul simplu al mărturiei, că viața creștină nu se poate reduce la o simplă etică, dar nici la creștinismul pictat și comod al unei existențe apretate. Dăruit meseriei sale de cercetare a fost cel care a lăsat totul deoparte când a fost vorba să apere dreptul lui Dumnezeu.

  Aș dori să exprim la ceas de despărțire recunoștința pentru un suflet generos, intransigent în sobrietatea dedicării față de Domnul, cu inima dăruită Cerului, inteligentă, caldă, scrisă de speranța în puterea dragostei lui Hristos și a Maicii Preacurate.

  În veci să-i fie pomenirea! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  +MIHAI Vicarul Bucureștilor

  Print Friendly