vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din Râmnicu Vâlcea

  biserica greco-catolica din Ramnicu-Valcea

  La 22 mai, duminica a 4-a a Paştilor în calendarul Bisericii Răsăritene, duminica Slăbănogului şi zi în care Biserica Romano-Catolică o cinsteşte pe Sfânta Rita, credincioşii catolici din Râmnicu Vâlcea s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a doi ierarhi, Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi Preasfinţia Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar romano-catolic de Bucureşti. Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, pontificată de Mitropolitul Blajului în biserica romano-catolică Sfântul Anton, a grupat în jurul altarului numeroşi preoţi: Mons. Cristian Sabău, vicar general, pr. Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, pr. Claudiu Sita, protopop al Braşovului, pr. Florin Gatea, protopop de Sebeş, parohii romano şi greco-catolic din Râmnicu Vâlcea, alţi preoţi din parohii învecinate.

  De la înfiinţarea parohiei greco-catolice din Râmnicu Vâlcea, biserica romano-catolică din localitate a găzduit cu generozitate oficiile sfinte în rit răsăritean, Întâistătătorul Bisericii Unite mulţumind cu această ocazie Înaltpreasfinţiei Sale Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, cât şi întregii comunităţi locale, pentru gestul frăţesc. În omilie, după referiri la sărbătorile zilei, IPS Lucian spunea: “Avem marea bucurie, în această duminică, să mergem împreună pe locul unde se va ridica o biserică greco-catolică, pentru a sfinţi piatra de temelie şi pentru a înfige Crucea pe locul unde se va ridica Masa altarului, pe care se va aduce Jertfa Mielului nostru de paşti, Isus Cristos. Noua biserică este pusă sub patronajul Mamei noastre cereşti, Născătoarea de Dumnezeu, cea adormită şi ridicată cu trupul şi cu sufletul în gloria cerească, considerându-se faptul că la 15 august 2001 s-a oficiat prima slujbă greco-catolică aici. Ştiu că părintele paroh Marian Stoicănescu are o mare evlavie faţă de Sfânta Rita de Cascia, pe care Biserica Catolică o sărbătoreşte chiar astăzi, 22 mai. La dorinţa lui am acceptat ca noua biserică să poarte şi un hram secund: Sfânta Rita de Cascia.”

  După celebrarea Euharistiei, Ierarhii, preoţii şi credincioşii s-au deplasat la locul unde se va înălţa noua biserică greco-catolică, unde, după ritualul sfinţirii apei, s-a procedat la sfinţirea locului şi a pietrei de temelie a viitoarei biserici. Informaţii furnizate de Mitropolia Română Unită.

  Print Friendly