vicariatul greco-catolic de bucuresti
 • A A A
 • Vizita Conferinței episcopale catolice din regiunea Umbria (Italia) la București

  Intalnire la Capela Schimbarea la Fata

  Aflați într-o călătorie ecumenică în România, episcopii Umbriei la București, după ce au vizitat Patriarhia ortodoxă și pe președintele țării, s-au întâlnit în ultima zi a călătoriei lor, la Vicariatul greco-catolic, cu realitățile Bisericii noastre din capitală. Au fost prezenți arhiepiscopii de Perugia și Spoleto precum și episcopii de Gubbio, Assisi, Citta di Castello, Orvieto cu secretariatul conferinței.

  Astfel episcopii au făcut o scurtă oprire la capela „Schimbarea la față”, unde au putut admira frumusețea și unitatea programului iconografic, ascultând prezentarea despre istoria comunităților. Vizita a continuat cu oprirea de la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde oaspeții au putut să omagieze în rugăciunea către Domnul prezența episcopului Vasile Aftenie, mort în închisoarea Văcărești pentru fidelitatea sa la credință și Biserica catolică.

  Întreținându-mă cu oaspeții italieni, am încercat să subliniez energia Bisericii clandestine construită pe axa rezistenței interioare alcătuită din Sfânta Liturghie și fidelitatea la îndurarea Cerului prin Taina Mărturisirii Păcatelor. Am profitat de această ocazie pentru a exprima recunoștința Bisericii noastre și salutul PF cardinal Lucian pentru susținerea și prietenia confraților episcopi italieni. Aceștia nu numai că au înțeles eforturile de reînviere de după 1990, dar au primit și continuă să susțină comunitățile românești, greco-catolice, din peninsula italiană care nu au o viață întotdeauna ușoară deși exprimă unitatea în diversitate din marea familie catolică. Desigur, chiar dacă adevăratul ecumenism este
  pentru toți chemarea la respect și caritatea dezinteresată, am ținut să amintesc oaspeților că dialogul cu Biserica ortodoxă este foarte delicat principial dacă aceasta trece cu vederea moralitatea ca expresie trăită a credinței și parte a acesteia.

  Oaspeții cu multă cordialitate și prietenie ne-au oferit o medalie bătută în bronz cu patronii regiunii Umbria, Sfântul Benedict de Umbria și Sfântul Francisc de Assisi, primind la rândul lor o lucrare-album în limba italiană despre rolul și misiunea Blajului greco-catolic în conștiința românească și viața Bisericii.

  Din partea Vicariatului au fost prezenți părinții Constantin Oltean, Silviu Moșneag și Andrei Mărcuș.

  Episcop Mihai, vicarul Bucureștilor

  Print Friendly